Rönnenskolan 10 års jubileum 1999-2009

Fyra år efter Rönnenskolan start var det 90:ornas tur att inta Rönnen. Vårt första intryck var illaluktande, läskig källare där de estetiska ämnena finns och i helhet att det liknade ett sjukhus. Men fel hade vi inte eftersom det var ett gammalt sjukhus innan. Och i källaren förvarade man de döda kropparna. Vilket var läskigt.

Något annat som var lite läskigt med samtidigt pirrigt var att man skulle börja i en ny klass. Efter att man gått i samma klass på Österportskolan i 6 år kändes det konstigt att splittras. Men de nya klasserna blev hur bra som helst och jag trivdes. Än kan jag tänka tillbaka på roliga minnen och börja skratta så mycket. Det finns otroligt många minnen från Rönnen att man inte riktigt vet var man ska börja. I vissa fall säger man att ens skola är den bästa skolan som finns, fastän det inte riktigt stämmer. Men Jag kan intyga att Rönnenskolan är den bästa högstadieskolan. Iallafall när vi 90:or gick där.


Missa inte idag alla rönnenbarn att det är Rönnens 10 års jubileum klockan fem


Plugg

I måndags började jag med mina slutspurt inför teorin. Jag satt både i måndags och igår i körskolan för att plugga teorin. Vilket är ett måste. Jag ska dit idag igen. Ska sitta där från klockan ett till fem då de stänger och då börjar också Rönnenskolans sitt 10-års jubileum. Det ska bli kul att komma dit och träffa de flesta igen. Men teorin och uppkörningen, fy säger jag. Är nämligen riktig nervös för det är självklart att man vill klara det första gången. Usch, man man får inte tänka på det för mycket så att man inte överanstränger sig för att vara duktig för då blir det nog bara fel. Man ska ta det lugnt som läraren alltid säger.

Ett bra slut

Varje gång jag och Hellen ska göra ett arbete säger vi till oss själv att vi ska göra det i god tid så att vi inte sitter sista dan och gör det, som vi alltid gör annars. Varje vecka har det vart två personer i klassen som har haft news coverage och idag var det min och Hellens tur. Vi sa till oss själv att den här gången skulle vi verkligen göra det i tid. Men vi hade problem med vad vi skulle prata om. Så sent som förra veckan bestämde vi oss för att prata om homosexualitet. Men hur Islam ser på det och hur det är att leva som homosexuell muslim. Vi hämtade ut information förra veckan men tog inte tag i det förens igår, sista dan som väntat. Men vi blev nöjda med vårt arbete.

Alltid när vi redovisar så förstår antingen inte klassen vad vi menar eller läraren så vi blir alltid sura och höjer våra röster. För vi har alltid ett jättebra budskap men på det sättet vi förklarar blir det alltid missförstånd. Idag läste vi lugnt och sansat, vi både kände att det var den bästa redovisningen vi någonsin hade gjort. Och det visade sig att många gillade den. Läraren tyckte den var jättebra uppdelade och att vi hade mycket bra fakta osv. Våra klasskamrater tyckte den var också jättebra och debatten vi hade efteråt blev skit bra. Läraren sa att vårt arbete var MVG och sjävklart blev vi glada eftersom vi gjorde den igår. Skönt att vi äntligen lyckades göra en bra redovisning innan skolans slut.

Utekväll

Innan brukade jag alltid gå ut varje fredag och då menar jag verkligen varje fredag och ibland hände det att jag också gick ut på lördagarna med. Men under 2 månader nu har jag inte vart ute, vet inte riktigt varför. Inte känt för det, orkat eller kanske inte haft min tid. Men jag kände att nu var det dags att gå ut och roa sig. Hemma hos Lili hade vi bestämt att vi skulle till en svartklubb men helt plötsligt var alla i Lilis säng och vilade sig. Att vi skulle till svartklubben verkade inte som att det skulle bli av. Tiden gick och sen blev den tre då jag, Leo och Nathalie bestämde oss för att gå till svartklubben. Vi kom dit, där vi möts av en massa cyklar och en kille som vi träffade på en annan svartklubb. Det verkade vara ett nice ställe. In kommer vi och stort är det, med en massa människor som dansar till den spanska musiken. Bandet är killarna som spelade på Möllevångsfestivalen och som brukar vara gatumusikanter i Malmö. På det andra dansgolvet var det någon slags house/elektro ibland var det bra ibland riktigt dåligt. Folket var trevligt och stämningen var skön. Vi började gilla stället och stannade där tills klockan sex, då de stängde. Efter det tog vi en liten promenad mot Möllan där vi köpte frukostbullar som vi sedan åt hemma hos Nathalie. Klockan hade hunnit bli åtta då vi hade käkat klart och jag drog mig hem för att sova.


Sol och värme


                                                                
                                                            

Vädret får mig att bli förvirrad. Jag sitter här inne och ser ut genom fönstret. Vad ser jag? En blå himlen, träden är gröna likaså gräsmattan, människor cyklar och njuter av vädret. Vissa har shorts till och med sandlar eller flip-flop. Är det sommarlov redan frågar jag mig? Ska man bege sig mot Bo01 och sola? Skönt tänker jag och får en kick i mig av att jag ska till Bo01, men sen inser jag att det är inte tillräckligt varmt ute och det blåser kallt. Men fy vad det hade varit skönt att bara cykla mot Bo01 lägga sig på träplattan bland en massa andra människor, träffa kompisar och bara njuta av vädret.

Varför är det så att man alltid blir lika exalterad varje gång det blir sommar? Man reagerar som om man aldrig har varit med om det innan och man reager likadant år efter år. Och man blir lika förvånad när det helt plötsligt är varmt en dag. Men den känslan är så skön. När man har gått ut i en t-shirt plus en lite tjockare tröja och inser att man kan ta av tjock tröjan utan att frysa. Då blir man glad och köper sig en glass. Den dagen längtar jag till som man alltid gör när sommarn närmar sig.

Schappy fudelsideg


Näst på tur att få njuta av sitt sista år som tonåring är Lili. Middag eller lite snack mat väntar hemma hos Lili ikväll efter att jag jobbat. Efter det ska gänget ut och roa. Grattis Lili, snart börjar du väl med dina plastik operationer.

Ingenting att göra

Den här veckan finns det ingen skola eftersom alla våra EU-lärare har åkt ner till Frankrike med EU-tvåorna. Igår hade jag en lektion, idag är jag ledig och det jag imorgon också. Förra veckan i tisdags var det meningen att jag skulle till körskolan halv nio för att göra riskettan, en ny grej man måste göra innan man ska ta körkort. Men jag hade helt glömt bort att jag skulle dit och sov. Då det ringde från körskolan och frågade var jag var. Jag missade hela lektionen och var tvungen att betala 600 spänn för ingenting. Idag hade jag bokat in riskettan man som tur var missade jag inte denna lektionen. Vi var där från halv nio till klockan tolv, trist låter det. Men det var faktiskt inte så farligt.
Efter lektionen gick jag runt i stan för att leta efter en fluga som jag ska ha på studenten. Det fanns ingen affär som hade det, men tillslut hittade jag det på Malmströms och en annan affär inne på Hansa. Jag ska nog köpa den inne på Hansa den var finare.

Vad händer nu ikväll då? Just nu letar jag efter information för min och Hellens redovisning, hon har sagt att hon ska komma hit efter åtta. Men jag tror hon bara snackar som vanligt så det blir väl imorgon vi får ta och börja plugga. Annars ska jag bara slappa vid tv och vila mig från att vara seg och för att jag är mätt.
Igår tränade jag, äntligen efter några sjuka veckor. Skönt var det och vi spelade in oss så att man kunde få se hur man simmade och vad man kunde förbättra. Min tränare sa åt mig att jag ska ändra lite på mitt frisim, men det kommer jag inte göra för jag har min egen teknik och den funkar alldeles utmärkt, är lite "känd" för mitt speciella sätt att simma frisim. Min tränare tyckte iallafall att mitt fjäril var riktigt bra och det gjorde mig glad. Efter träningen käkade jag med Lili på en grekisk resturang väldigt gott var det och mätt blev man. Men som vanligt finns det alltid plats för något sött så vi gick till Waynes tillsammans med Annie och fikade där. En trevlig kväll.


Lika roligt varje gång

"Satan, satan, satan ... jag vill upphöja ditt namn. Du är kungen av mörket, du är fursten i mitt liv. Du är kungen av mörkret du är fursten i mitt liv."

Vad menar han med det där? undrar ni säkert och tänker är han dum i huvet eller. Men mitt svar är nej, jag är inte dum i huvet. Den versen har fastnat i både mitt och Annies huvud och det är för att vi har kollat på Kvarteret Skatan allt för mycket och på just det klippet. Men det är bara ett av många bra klipp, för det finns så sjukt många roliga som kan skrattar åt varje gång man ser det. Kåta Gun, masskeraden, middagarna för att nämna några.
Jag hade aldrig sett Kvarteret Skatan innan förens jag var i Stockholms skärgård med Annies familj på deras ö. Där hade Annies lillebror Mikael tagit med sig olika avsnitt från Kvarteret Skatan och de kollade vi på varje kväll innan vi gick och la oss. Efter Stockholm har jag fastnat för det, men det är synd att de inte visar det längre på SVT.


Vad hände idag för ett år sen?

Den 13 april eller vilket datum som helst har man gjort olika saker varje år under sitt liv. Vad gjorde jag den 13 april 1993? Det minns jag inte, men vad jag minns är vad jag gjorde den 13 april förra året. Då var Lili och Annie hemma hos mig. Det var under den tiden då folk började säga till mig att jag såg ut som om jag anorexia, vilket jag aldrig har haft eller har. Lili var värst hon började ta foton som skulle likna mig.

Här nedan har ni exempel

Efter att Lili hade börjat ta störda bilder, blev jag och Annie lite inspirerade och började också ta lite störda bilder. Bild efter bild blev vi fulare och vi kunde inte sluta skratta. Men tro nu inte att vi skrattar än sen förra året för det gör vi inte. Vi slutade skratta så mycket när vi gick ut och promenerade i det fina vår vädret. Att promenera här ute var jag bor är skönt. Eftersom luften är frisk och det är rätt tyst här ute i Bulltofta. När vi hade gått en runda runt i kvarteret drog vi oss hem där jag började fixa lite käk till oss. Jag vet inte riktigt vad som hände men vi föll tillbaka för de störda bilderna och Annie försökte leka söt på vissa bilder, men den sötheten blev ful på bild. Lili tog ett foto och satte det på den första, en riktig top model. Hon såg ut som en man. Jag vet inte vad jag gjorde, men jag fick bara fula bilder.
Ni måste veta att jag och Lili är de som blir fulast på bild. Fastän vi kan ibland försöka bli snygga på bild blir vi ändå fula. Och när vi gör fula grimaser, ja då blir vi verkligen fula. Våra magsäckar var fulla och vi kunde inte äta mer, men ändå kände vi att något sött hade inte suttit fel. Jag tog fram glasspinnar. Vi drog sedan upp till mitt rum där vi fortsatte käka de och ... ja ni kan nog lista ut vad. Men nu klädde Lili ut sig till en pappa och Annie till en gravid mamma, det blev inte så lyckat men ändå helt ok. Den här dagen var bara en av våra störda dagar. 

         


En trevlig natt

Igår var det ännu en jobb dag men endast från fyra till tio. Hugo min arbetskollega väntade på mig vid centralen för att vi tillsammans skulle ta tåget till jobbet. Tiden gick väldigt snabbt och sedan var den tio, då kom Cristian som jobbar natt. Men jag kände att jag var tvungen att stanna för att hjälpa till lite eftersom Cristian skulle jobba själv hela natten. Helt plötsligt kom det många kunder som skulle ha fransk hot-dog. När klockan blev elva lugnade det sig och då drog jag hemåt. Jag hade skickat sms till Lili under dagen och frågat om hon hade lust att ses efter mitt jobb, men jag förstod att hon inte hade orkat för klockan var snart halv tolv. Lili berättade att Annie hade kommit hem, så jag passade på att ringa henne för att se om hon hade lust att ses. Vilket hon hade. Jag begav mig hem till Annie där vi tog det lugnt, skrattade en massa när vi kollade igenom gamla bilder på oss. De här bilderna är top secret och kan endast ses av mig och Annie. Bortsett från bilderna, snackade vi en massa skit som vanligt och hade helt enkelt en trevlig natt. Våra magar sa till oss att vi var sugna på något, så vi började steka vårrullar som Annies lillebror Mikael hade köpt. De var inte så tokiga för att vara producerade i Sverige. Tiden tänkte vi inte alls på och tillslut hade den hunnit bli halv tre på natten, då jag cyklade hem.


Uttråkad



Ibland ser man den här bilden på personers bloggar eller fotoalbum i en community av något slag. Den ska föreställa de länder man har varit i. Eftersom jag är en aningen uttråkad just nu kände jag att jag också skulle göra en för att göra min tillvaro lite roligare. Men det blev den inte. Det här är då, de få länder jag har varit i samt bott/bor i.

Morgon prat

Klockan är halv åtta och mamma åkte nyss till centralen för att ta tåget till Kastrup, Köpenhamns flygplats för att därifrån ta flyget till Filippinerna. Jag själv har bestämt att jag inte ska med. Jag kommer endast kunnat stanna några dagar för skolan och lite läxor, så jag väntar hellre till en annan gång då jag kan stanna i en månad eller mer.
Igår så jobbade jag hela dagen, det fanns inte så mycket göra, det finns det aldrig när man jobbar eftersom det är inte så många som reser längre. Jag ska också jobba idag, orkar inte. Vill hellre stanna hemma och bara ta det lugnt.

Just nu är jag lite sur eller inte direkt sur, jag känner mig mer dissad. Jag klarar inte av när man ringer en person och den klickar en, sen frågar man varför då? Och då svarar inte personen, det är irriterande. Det är rätt jobbigt, för jag har blivit dissad innan och jag vill inte att det ska hända fler gånger. Ah, det kommer väl lösa sig. Tänkte dra till sängs igen.

Den sista att lämna oss

Att ha en mormor och en morfar samt en farmor och en farfar är roligt. Man känner sig trygg hos de och när man var mindre fick man alltid godis eller pengar då blev man ännu gladare. Men vad man inte är direkt medveten om när man är liten är att de tillslut kommer att lämna en eftersom de är gamla och kan vara sjuka. Min morfar var den första av fyra som lämnade oss. Vi var hemma i vårt hus i Indien då det ringde i telefonen. Mamma svarade och började gråta jätte mycket, vi åkte dagen därpå till Filippinerna för att ta farväl. Hemma hos mormor samlades alla släktingar och grannar och alla grät så mycket. En väldigt sorgsen dag.

Min farfar hade rökt under flera år och han rökte jätte mycket. Tillslut klarade inte hans kropp av det och det slutade med att han fick cancer och var den andra att lämna oss så småningom. På min farfars begraving hade farmor gått fram till kistan och pussat den sedan viskade hon: " Vi ses snart ". Vad menade hon med det? Farmor var alltid frisk och hade inget fel. Hon var väldigt modemedveten och skulle alltid se så snygg ut. Jag minns att hemma hos farmor fick man alltid goda kakor och mackor, sedan lekte man med sina kusiner Lina och Jonathan men också med pappas sköldpadda Fabian. Men som sagt farmor var aldrig sjuk, men något år efter farfars begravning så dog farmor. Det var inte alls väntat.

Då hade man tillslut bara mormor kvar. Sist jag var i Filippinerna var 15 år sen, väldigt längesen. Jag har velat åka dit ett flertal gånger men det är för dyrt. Att åka dit igen hade vart så roligt för att få träffa alla sina släktingar. Men helst skulle jag velat träffa min mormor eftersom hon har vart sjuk de senaste åren, så det hade varit roligt att träffa henne innan hon lämnade oss. Men den träffen kommer aldrig bli av eftersom igår fick vi ett meddelande från mammas syster där det stod att mamma skulle ringa direkt för det var viktigt. Min mamma ringde och undrade vad som hade hänt och frågade om mormor hade blivit mer sjuk. Men mammas syster sa att hon hade dött under dagen. Det känns konstigt eftersom igår var det en helt normal dag tills vi fick reda på det. Mamma ska åka imorgon eller på måndag till Filippinerna. Jag och Jacqueline ska kanske också följa med. Vi får se hur det blir.


Vi älskar dig Lola

Minns tillbaka

Nästa vecka är det EU tvåornas tur att åka till Frankrike för att besöka Paris och Nantes. Nytt för i år är att alla EU lärare ska följa med och det betyder att vi inte kommer ha några lektioner som jag berättade i något annat inlägg. Men tillbaka till Frankrike. Jag kan bara säga att jag är sjukt avundsjuk på tvåorna och det är jag inte ensam om. Hela klassen vill tillbaka till Frankrike, för fan vad roligt vi hade på vår bussresa. Att det redan gått ett år sen vi var där, det är helt sinnes. Men vi åkte i maj och vädret var bara helt perfekt. Paris var underbart, lite smutsigt men det funkade och nattlivet var grymt. Nantes var en skön stad med en massa bohemer och ett väldigt öppet folk. Ah, tvåorna kommer ha det så roligt. Fan vill tillbaka nu till resan. Ta foto på alla när de sov i bussen, mysa i bussen, äta en massa franska kakor, prata franska, oh ... det kan inte bli bättre.

Jag minns att jag var uppe i två dygn, men inte ensam. Iman var uppe i två dygn med mig. Vi hade fått reda på av Yerk ( vår lärare ) att soluppgången skulle komma snart medans vi satt i bussen så jag och Iman satt och väntade. Vi fortsatte vänta, kom det någon soluppgång? Nej, för det gjorde det inte. Den kom när vi väl var framme i Paris. Här har ni bild på soluppgången tagen från Gare Du Nord, där vi bodde.


Under vistelsen i Paris sprang vi runt hela tiden. Eftersom vi dagen efter vi anlände i Paris skulle vidare till Nantes. Jag, Dalia och Iman ville se den fina delen av Paris eftersom vi bodde i ett slum område men Gare du Nord har ändå sin passion samt vårt kära hotel Tim Hotel. Jag, Dalia och Iman köpte biljetter till Metron som höll en hel dag och då kunde man åka hur många gånger som helst, en jätte bra biljett om man åker till Paris. Vi tog metron till Tour Eiffel området och där fick vi se det riktiga Paris och vi blev förälskade i staden. Efter ett tag började vi lära oss hur Metron fungerade och det var riktigt lätt. Det kändes som att vi hade bott där ett tag, man var som ett med stan. Vi visste exakt var de flesta ställena låg efter bara en dag.
Men sen bar det åt Nantes många var nervösa för de skulle få träffa sina franska utbytesstudenter för första gången. För mig var det andra gången för min fransman Thomas hade bott hos mig under hösten. Jag hade fått höra från min syster att Nantes var en skön stad och jag kunde inte låta bli att hålla med. Dess gamla arkitektur plus det nya är så grymt snyggt. Efter våra tre dagar I Nantes bar det åt Paris igen där vi festade för sista gången för dagen efter skulle vi åter hem till vårt Sverige. Så vi tog verkligen vara på tiden. Direkt när vi anlände till Paris igenom bytte alla om och sprang till alla möjliga ställen för att köpa saker till deras familjer. På kvällen var vi ett gäng som gick ut och festade. Vi kom hem sent på kvällen och det var rätt läskigt för från alla möjliga hörn kom hemlösa och kåta fransmän ute efter lite svenska tjejer och jag var den enda killen så jag fick låtsas som om de var mina haha. När vi tog bussen hem började folk prata om var de skulle åka i trean då vi bor i tre veckor i ett land för att göra ett projektarbete och jag hade bestämt mig. Jag skulle tillbaka till Frankrike. Giulia höll med och ville likaså tillbaka. Och vi som åkte tillbaka till Frankrike var jag, Giulia, Nathalie, Iman, Dalia, Marigona och Kaisa och vi hade riktigt roligt. De här resorna kommer jag aldrig glömma.

Foton från Frankrike resan i tvåan





Påsklov

Nu är det lov, äntligen. Men det är ändå rätt sorgligt för detta är vårt sista storlov som är i en vecka. Efter detta lovet kommer bara några helgdagar och sen är det studenten. Jag kan inte förstå att skolan är över sen, har det redan gått 13 år. Ah det är sjukt. Och appropå sjukt, så har jag varit sjuk hela förra veckan. Det började efter jag hade vart ute och fikat med Hellen. Sen dagen efter kunde jag knappt gå och jag ville kräkas, kunde inte äta. Men jag jobbade ändå för att inga kollegor kunde ta mitt pass. Jag satt mesta dels av tiden på jobbet och frös som bara den. Jag tyckte jätte synd om mig och det var det. På måndag slutade jag frysa och skaka som jag hade gjort under helgen. Men nu hade jag jätte svårt för att svälja för det gjorde skit ont. Det sved när jag drack vatten men trots det så jag levde på vatten bara. Åt knappt något. Mådde riktigt dåligt och kände sen att jag ville till en läkare. Så jag gick till vårdscentralen och träffade en läkare. Han sa att jag hade något slags virus i halsen och fick sedan en medicin som jag kunde hämta på Apoteket. Medicinen är ett starkt medel som jag har gurglat de senaste dagarna. Har det hjälpt mig? Ja det har det och det är jag väldigt tacksam för. Nu kan jag äta normalt igen och det är skönt.
Men vad händer nu under lovet? Jag vet faktiskt inte eller jo det vet jag. Jag måste verkligen plugga men kommer som vanligt säga till mig själv att göra det nästa dag och fortsätta hålla på så. Men fan, jag måste ta tag i mina läxor så är det gjort. Ska försöka idag. Igår kom Hellen hit och vi pluggade lite faktiskt. Stolt över oss. Efter vi pluggade käkade vi. Jag kokade ris och gjorde omelett. Det var gott, men sen efter någon timme kom mamma och syrran hem med tre pizzor så vi alla krängde pizza. Mätta? Ja det blev vi.
Hellen drog sedan hem och jag kröp ner i sängen för att vila lite innan jag skulle till puben för att möta upp gänget. Jag hade tänkt att vara där hav tio, utanför Volym. Men jag vaknade halv tio och kom till Volym vid 11. Det var nice musik där och folket var helt ok. Vi drog vid ett när det stängde. När jag kom hem var jag uppe till tre sen däckade jag. Nu sitter jag här och lyssnar på Don Mclean, det är soft.

Snart gäller det

Sist jag körde med min körskolelärare Urban sa han till mig efter lektionen att nu ska vi boka uppkörning och teorin till dig. Jag fick en klump i halsen och blev helt nervös. Jag bara tänkte på om jag verkligen var redo för det och det tyckte Urban. Så nu har jag bokat både teorin och uppkörningen och nu är det bara att vänta tills dagen är inne. Oh jag är sjukt nervös, vill verkligen klara detta. Nina som gick i min systers gamla klass. Vi båda gjorde halkan tillsammans och i måndags gjorde hon sin uppkörning och klarade det. Teorin gjorde hon veckan innan och klarade den med och nu har hon sitt körkort. Är avundsjuk på henne, vill ha mitt körkort nu med.

Fika med Hellen

27 mars

Efter skolan bestämde jag och Hellen att vi skulle ut och ta det lugnt i stan. Vi vandrade runt och kollade på lite kläder. Jag hittade ett par skor som jag gillade och som Hellen hade sett från skyltfönstret. ( De skorna har jag nu köpt ). Som sagt vi vandrade runt men till slut bestämde vi oss för att vila våra ben på Waynes, vi köpte varsin dryck och sedan köpte Hellen en morotskaka. Under vår tid inne på Waynes lekte vi med skedar och testade om de kunde sitta fast på näsan. Till en början var det svårt men efter ett tag fick vi båda till det. När vi hade varit där i några timmar drog vi oss hem. Jag kände mig väldigt seg i kroppen och det tydde på att jag skulle bli sjuk och det blev jag också dagen därpå. 

                         

Grattis på födelsedagen

29 mars

Min storsyster, idag skulle du fyllt 24 år. Det är synd att du inte kan fira det här med oss. Vi älskar dig Miriam, hoppas du har det bra i himlen.